Facebook Prijava na e-novice Kontakt
Odjava
Prišlo je do napake.

sadika sadika

Hmelj Comune

Natisni
Hmelj Comune

Opis:

Hmelj Comune Humulus lupulus ali navadni hmelj je vzpenjalka, ki spada v družino konopljevk in izvira iz Združenih držav Amerike. V Sloveniji hmelj gojijo predvsem v Savinjski dolini, uspeva pa vse do nadmorske višine 1500 m. Na ženskih rastlinah, ki jih gojijo v industrijske namene, se razvijajo stožčasti storžki, ki jih že od nekdaj uporabljajo v ljudskem zdravilstvu in za varjenje piva. Hmelj daje pivu grenak okus ter aromo, hkrati pa je naravni antibiotik, zaradi česar služi tudi kot konzervans. V kulinariki se hmelj uporablja za uživanje mladih poganjkov, ki jih odstranimo zgodaj spomladi in so podobni majhnim belušem, a imajo nekoliko bolj močan okus, odlični so kuhani, praženi in pečeni. Uporabni deli hmelja v zdravilne namene so ženska socvetja (storžki). Ženske cvetove oziroma storžke nabiramo jeseni, ko so rumenkasto zelene barve. Posušeni storžki imajo aromatičen, grenak okus. V glavnem jih uporabljajo za varjenje piva, iz njih pa pripravljajo tudi čaje, prašek in izvlečke za zdravilne namene. Zaradi svojega pomirjevalnega učinka so cenjen dodatek v balneoterapiji. Hmelj ima pomirjujoče, sedativno in spazmolitično delovanje.

Lastnosti

Končna višina:3-4 m Lega:sončna/polsončna
Velikost plodov:srednje debeli storžki Prezimna:da
Prodajna višina:10-30 cm Čas obiranja:jesen
Teža rastline:2 kg Barva plodov:rumenkasto zelena
Okus:cvetlično citrusen Samooplodna:da
Oblika rasti:vzpenjalna

Navodila za sajenje

Sajenje hmelja
Izdelka ni na zalogi!

Izberite:

Cena:
13,99 €
Sadika v loncu (2 letna) - 13.99 €