Facebook Prijava na e-novice Kontakt
Odjava
Prišlo je do napake.

sadika sadika

Mandelj Tuono - ODPOREN NA POZEBE DO -17

Natisni
Mandelj Tuono - ODPOREN NA POZEBE DO -17

Opis:

Mandelj je seme mandljevca. Botanično gledano mandelj ni seme oz. sadež, pač pa je koščičast plod. Mandljevec je značilen za Iran, raste od severozahodne Saudske Arabije do severozahodne Jordanije, Izraela, Libanona, zahodne Sirije in južne Turčije. Je majhno listnato drevo, ki zraste od 4 do 10 metrov visoko. Cvetovi so beli ali svetlo rožnati s premerom 3–5 cm s petimi cvetnimi listi. Sadež je koščičast, 3.5–6 cm dolg, z nagubano lupino. Zunanja lupina je sivo-zelena kosmata prevleka oz. lupina, ki vsebuje trdo skorjo in užitno seme. Po navadi je prisotno samo eno seme, vendar pa se lahko zgodi, da sta celo dva. Sadeži mandljevca so zreli jeseni, 7-8 mesecev po cvetenju. Izplen jedrc je približno 40%. Jedrca vsebujejo velik delež olja, vitamine B1, B2, kalcij, magnezij in železo. Čeprav se mandlji pogosto jedo sami oz. pečeni, jih uporabljajo tudi v nekaterih jedeh. Skupaj še z drugimi oreščki se uporabljajo za posipavanje desertov, po navadi za sladoledne jedi s sadjem. Uporablja se tudi pri izdelavi baklav. Obstaja tudi mandljevo maslo, ki je podobno kikirikijevemu maslu, vendar ne predstavlja problemov ljudem z alergijo na kikiriki in ima manj slan okus. Ponekod jedo tudi mlad sadež mandlja, ko je še vedno zelen in nima oblikovane trdne lupine. V takšni obliki je na voljo le od sredine aprila do sredine junija. Sladki mandelj ne vsebuje skoraj nič ogljikovih hidratov in ga lahko zdrobimo v moko, ki jo uporabimo za torte in piškote za diete z majhno vrednostjo ogljikovih hidratov in paciente, ki trpijo za sladkorno boleznijo. Mandljeva moka je brez glutena in je zato popularna sestavina pri kuhanju jedi za ljudi, ki so občutljivi na gluten, imajo alergije na škrob ali trebušne bolezni. Mandlji so lahko procesirani tudi v nadomestek za mleko - mandljevo mleko, ki je primerno za ljudi, ki so alergični na laktozo, vegetarijance, itd. Velikokrat se mandelj uporablja za proizvodnjo mandljevega olja in mandljevega sirupa. Sladko mandljevo olje pridobivamo iz posušenih semen mandljevca. To olje tradicionalno uporabljajo maserji, da namažejo kožo med masažo, saj je znan kot učinkovito pomirjevalo. Mandljevo olje se uporablja tudi za ohranjanje lesa pri nekaterih lesenih instrumentih. Za sorto Tuono je značilna visoka rodnost in višji odstotek možnosti dvojnih jedrc.

Lastnosti

Končna višina:5-8 m Lega:sončna/polsončna
Velikost plodov:debeli Prezimna:da (do -17)
Prodajna višina:150-200 cm Čas obiranja:začetek septembra
Teža rastline:3-5kg Čas cvetenja:srednje pozno
Gnojenje:na 3 leta Samooplodna:da
Oblika rasti:drevesna

Navodila za sajenje

Sajenje mandlja
Izdelek je na zalogi!

Izberite:

Cena:
31,90 €
Sadika v loncu (2 letna) - 31.90 €