0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €

Sajenje mirte

KAJ MORAMO VEDETI PRED SAJENJEM MIRTE

 

POTREBNI MATERIAL ZA SAJENJE MIRTE


ČAS SAJENJA IN POSEBNOSTI MIRTE

  • Navadna mirta potrebuje veliko toplote in dobro odcedna tla na apnenčasti podlagi.
  • Potrebuje veliko sonca, dobro prenaša vročino in sušo. Mraz ji škoduje, zato jo pogosto sadimo v lonec.
  • Prenaša veter in celo sol. 
  • Sadiko mirte je najbolje saditi v času mirovanja, ker pa je sadika običajno vzgojena v loncu, jo lahko sadimo skozi celo leto.
  • Mirto prvo leto občasno po potrebi zalivamo.


PRIPRAVA SADIKE MIRTE

  • Mirto pred sajenjem namočimo za 2 - 4 ure v vodo.
  • Sadika v loncu lahko počaka na kasnejše sajenje, le zalita mora biti.


SAJENJE MIRTE


PRIPRAVA SADILNE JAME

  • Sadilno jamo je priporočeno izkopati že nekaj dni pred sajenjem. Širina jame naj bo 30 - 40 cm in globina 25 - 35 cm.
  • Pri izkopu jame ločimo zgornjo rodovitno plast od mrtvice - na ločena kupa.


SAJENJE MIRTE - Slika - 1

  • Na dno izkopane jame položimo zgornjo rodovitno plast zemlje obrnjeno s travno rušo navzdol. Nato potrosimo naravno organsko gnojilo (1 - 2 pesti), v kolikor ga nimamo, pa mineralno gnojilo za jagodičevje (eno pest).
  • Dodamo plast zemlje pomešane s kompostom in vse narahlo potlačimo z nogo.
  • Sadiko mirte postavimo v jamo in obložimo z vrtno zemljo z malo komposta ali šote. Dodamo naravno organsko gnojilo (2 - 3 pesti) ali hlevski gnoj (1 kg). Koreninska gruda ne sme biti v direktnem stiku z gnojilom.
  • Jamo do vrha napolnimo s preostankom zemlje, jo potlačimo in zalijemo.
  • Sadika mirte naj bo posajena 5 cm globlje, kot je rasla v loncu.
  • Pri sajenju mirte v lonec(tam kjer so hladne zime), je postopek podoben.

Slika 1: Skica sajenja mirte

 

PRVI REZ OB SAJENJU MIRTE

  • Mirta je nezahtevna grmovnica, ob sajenju je ni potrebno obrezovati, sadiko le očistimo.
  • Sicer mirta dobro prenaša obrezovanje in oblikovanje.
  • Obrezujemo jo spomladi.



 

Opis je pripravila: Anica Brinc, ing. kmetijstva