0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €

Čajevec

Čajevec (Camellia Sinensis) ali tudi pravi čajevec ali pogosto čajni grm, je vednozeleno drevo, ki v divjini zrase do 16 m. Gojeni čajevec obrezujejo, da ostaja 0,5-1,5 m visok grm, širok ok. 1,5 m. Iz posušenih brstov se pripravlja čaj. Čajevec se ne sme zamešati z avstralskim čajevcem. 

Listi so premenjalno nameščeni, usnjati, celorobi ali nažagani, suličasti ali eliptični s priostrenim oz. šilastim, koničastim listnim vrhom, listna ploskev je velika 4-15 x 2-5 cm. Starejši listi so na zgornji ploskvi temno zeleni, spodaj pa svetlejši in rahlo puhasti. Cvetovi izraščajo iz zalistja in pod vršičkom, posamezni ali v skupinah po 2-4, imajo prijeten in močan vonj, 2-4 cm v premer, belo rumeni ali rahlo rožnati. 

Čajevce delimo v 2 glavni skupini - kitajske (Camellia sinensis var. sinensis) in indijske sorte (Camellia sinensis var. assamica). Poimenovanja beli, rumeni, zeleni, črni čaj in druge različice se nanašajo na opojno pijačo, pripravljeno iz različno obdelanih brstov omenjenih sort. Kitajski čajevec: počasi rastoč, večdebelno oz. vrhnato drevo, majhni, pokončni, razmeroma ozki listi, posamezni cvetovi, razmeroma odporen proti mrazu, donosi so nizki - sem sodijo najbolj priljubljene sorte. Asamski čajevci: hitrorastoči, enovrhnati (ang. single-stemmed), visoka drevesa z velikimi drooping listi, cvetovi 2-4 skupaj, prilagojeni tropskim nižinskim razmeram, donosi pogosto veliki. Pijača iz njih je temnejša in močnejša. Sem sodijo asamski in cejlonski čaji.

Čajni izvleček se rabi kot dodatek alkoholnim pijačam, mlečnim sladicam, bonbonom, sladicam in pudingom. Iz semen se stiska čajno olje, ki se rabi za sadne solate in kuhanje. Na Kitajskem se obravanava kot zdravilo (diuretik, karminativ, digestiv, stimulans, stomahik, raztrupljevalec), pomagal naj bi pri bakterijski griži, gastroenteritisu, hepatitisu, pitje čaja zniža krvni tlak, predvsem sistolični, zmanjša tveganje kardiovaskularnih bolezni.

Poleti čajevec postavite na vrt ali balkon, poskrbite, da bo stal na soncu in da bo imel vedno dovolj vode. Prezimi naj v zmerno ogrevanem rastlinjaku ali v hiši, čim bližje oknu. Čajevec v naših podnebnih pogojih pozimi običajno odvrže liste, vendar pa si spomladi spet opomore in zopet se lahko veselite ob nabiranju lastnega pravega čaja.

Vrsta: Sadika v loncu (2 letna)
Razpoložljivost:
Na zalogi
Spletna cena:
19,99 €

Lastnosti

Končna višina: 7 m
Lega: sončna
Prezimna: da (-1)
Prodajna višina: 30-40 cm
Barva cvetov: bela
Samooplodna: da
Oblika rasti: drevesna

Navodila za sajenje

  • Navodilo za Sajenje čajevca si lahko ogledate tukaj