0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €

Dišavnica Listni česen

Listni česen (Allium tuberosum) ali kitajski drobnjak je trajnica, ki ima ploščate liste. Vsi deli rastline so užitni in imajo blag vonj in okus. Cvetovi so beli in zvezdaste oblike. Cveti od julija do oktobra, v višino pa zrase do 40 cm. Listni česen se od drobnjaka loči po belih cvetovih, ploščatih listih in po okusu, ki je močnejši in bolj podoben česnu.

Čeprav nimamo vrta, listni česen lahko vzgojimo sami kar v lončku in ga sproti režemo s škarjami. Na tržnicah listni česen kupimo povezan v šopke in ga shranimo v vrečki v hladilniku ter ga porabimo v nekaj dneh. Lahko ga tudi zamrznemo ali posušimo, vendar se pri slednjem izgubi večji del njegove enkratne arome. Dobro se obnese tudi kot aromatičen dodatek olju ali kisu. Listnega česna ne bi smeli nikoli kuhati, saj se njegov okus med kuhanjem hitro izgubi. Toplim jedem ga zato dodajamo na koncu priprave, hladnim pa že na začetku, da se oblikuje njegova polna aroma. Z nožem ali s škarjami drobno narezanega lahko obilno nasujemo na razne jedi in solate, zlasti paradižnikovi, kumarični in zeleni. Mešamo ga lahko v zeliščno maslo ali skuto, jajčne jedi, omlete, majonezo, v mesne nadeve in maso za pripravo kruhovih cmokov, odlično se poda k pečenemu krompirju, zmešan z jogurtom ali kislo smetano pa je odličen dodatek k na žaru pečenemu mesu in k ribam. Dobro znani so štruklji z listnim česnom, jajčna omaka z listnim česnom ter skuta iz listnega česna. S svežim listnim česnom okrasimo različne jedi, še posebno lepi so cvetovi. Dobro se ujema z drugimi svežimi zelišči, v jedi pa ga lahko umešamo tudi v večjih količinah, komur to prija seveda.

Listni česen je bogat z vitamini (A, B, C, E) in minerali, posebno s kalcijem, fosforjem, železom in magnezijem. Pozitivno vpliva na zdravje: med drugim znižujejo holesterol in krepijo imunski sistem organizma.

Vrsta: 1 sadika v lončku Q9 - Q10
Razpoložljivost:
Na zalogi
Spletna cena:
2,19 €

Lastnosti

Končna višina: do 40 cm
Velikost: Q10-12
Velikost lončka: Q10-12
Teža rastline: 0.3