0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €

Dišavnica Sivka

Sivka (lavandula) je trajen polgrm, ki zraste do 60 cm visoko. Zeleni deli stebla imajo sivkast poprh. Listi so ozko črtasti, imajo debelo povrhnjico in spodvihan rob. Rastlina je posuta s sivimi dlačicami, med katerimi se nahajajo žleze, kjer nastaja eterično olje. Cvetovi so združeni v klasasto socvetje, so značilne oblike, nesimetrični in modro vijoličaste barve. Cveti junija in julija. Uspeva na odprtih, sončnih rastiščih, v suhih, lahkih, delno apnenčastih tleh. Tudi v celinskih območjih Slovenije večinoma dobro prezimi.

Največ učinkovin je v cvetovih. Nabiramo jih julija in avgusta, ko se začnejo odpirati cvetovi. Za izdelavo eteričnega olja uporabljajo celo svežo rastlino. Zaradi svojega svežega vonja je bila sivka priljubljena dišava v kopelih starih Grkov in Rimljanov. To potrjuje tudi njeno botanično ime, lavandula, ki je izpeljanka iz latinske besede lavare, umivati.

Uporaba: -za zdravje: s čajem, ki ga pripravljamo kot poparek, blažimo glavobole, umirjamo živce ter preprečujemo omotičnost in omedlevice, pomaga tudi pri težavah z vetrovi; čisto eterično olje je razkužilo, blago pomirjevalo, lajša pa tudi bolečine - zlasti pri pikih žuželk ter manjših opeklinah; v aromaterapiji priporočajo masažno olje pri okužbah grla, kožnih vnetjih, revmatičnih bolečinah, pa tudi proti tesnobam, nespečnosti in depresivnosti; -v kulinariki: uporablja se kot dišava v džemih, sadnih solatah, želejih, iz nje se pripravlja tudi odličen kis, mladi listi se dodajajo kot začimba ribam, divjačini in raznim pikantnim omakam, sveži cvetovi se lahko kristalizirajo in uporabljajo za dekoracijo jedi; -v gospodinjstvu: s posušenimi šopki ali cvetovi v mošnjičkih odišavimo omare, da jih obvarujemo pred molji, sveže cvetove zataknemo v oblačila, kar preganja muhe; -v kozmetiki: osvežilni tonik iz cvetov pospešuje obnavljanje celic v občutljivi koži in deluje antiseptično zoper akne, cvetovi se dajejo tudi v milo, medtem ko masaža z oljem odpravlja bolečine v mišicah, zastajanje tekočin v telesu in celulitis; -za okras: sivka je primerna za žive meje in obrobe, suha rastlina lepo ohrani barvo, tako da je primerna za različne šopke in vence

Izberite variacijo izdelka:

Razpoložljivost:
Na zalogi
Spletna cena:
od 2,79 €

Lastnosti

Končna višina: do 60 cm
Čas obiranja: julij - avgust
Velikost: Q9-12
Velikost lončka: Q14
Teža rastline: 0.5
Čas cvetenja: junij - julij
Barva cvetov: vijoličasto-modra