0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €

Hmelj

Hmelj Humulus lupulus je večletna dvodomna rastlina vzpenjalka iz družine konopljevk. V Sloveniji hmelj gojijo predvsem v Savinjski dolini, uspeva pa vse do nadmorske višine 1500 m. Na ženskih rastlinah, ki jih gojijo v industrijske namene, se razvijajo stožčasti storžki, ki jih že od nekdaj uporabljajo v ljudskem zdravilstvu in za varjenje piva. Hmelj daje pivu grenak okus ter aromo, hkrati pa je naravni antibiotik, zaradi česar služi tudi kot konzervans. V kulinariki so hmelj uporablja za uživanje mladih poganjkov, ki jih odstranimo zgodaj spomladi in so podobni so majhnim belušem, a imajo nekoliko bolj močan okus, odlični so kuhani, praženi in pečeni. Uporabni deli hmelja v zdravilne namene so ženska socvetja (storžki). Ženske cvetove oziroma storžke nabiramo jeseni, ko so rumenkasto zelene barve. Posušeni storžki imajo aromatičen, grenak okus. V glavnem jih uporabljajo za varjenje piva, iz njih pa pripravljajo tudi čaje, prašek in izvlečke za zdravilne namene. Zaradi svojega pomirjevalnega učinka so cenjen dodatek v balneoterapiji. Hmelj ima pomirjujoče, sedativno in spazmolitično delovanje.

Vrsta: Sadika v loncu (2 letna)
Razpoložljivost:
Na zalogi
Spletna cena:
12,80 €

Lastnosti

Končna višina: 3-4 m
Lega: sončna/polsončna
Velikost plodov: srednje debeli storžki
Prezimna: da
Prodajna višina: 20-40 cm
Čas obiranja: jesen
Teža rastline: 2 kg
Barva plodov: rumenkasta
Samooplodna: da
Oblika rasti: plezalna

Navodila za sajenje

  • Navodilo za Sajenje hmelja si lahko ogledate tukaj