Facebook Prijava na e-novice Kontakt
Odjava
Prišlo je do napake.

sadika sadika
Limeta

Opis:

Limeta (Citrus aurantifolia) je agrum iz rodu Citrus (družina Rutaceae) in naj bi bila križanec med limono in citrono. Limeta je manjše drevo, 4 do 5 metrov visoko. Plodovi so majhni, ovalni do okrogli, s tankim olupkom. Če dozorijo na drevesu, zarumenijo do nekoliko oranžne barve, a normalno se sadeži poberejo še čisto zeleni, ko so bolj okusni in sočni. Krhlji so zelo dišeči in kislega okusa, saj vsebujejo do 6 % citronske kisline.

Limeta se v glavnem prideluje za pridobivanje esenčnega olja iz olupkov. Je namreč zelo podobno olju, ki se pridobiva iz limon, in je zelo cenjeno v industriji čistilnih sredstev in dišav. Največ ga pa porabi živilska industrija za izdelovanje brezalkoholnih pijač.

V mnogih nasadih se limeta goji samo v okrasne namene, ker je – kot ostali citrusi – zimzelena in v ugodnih pogojih cveti celo leto. Tudi njeni majhni plodovi so zelo prijetnega videza, posebno ker ostanejo na drevesu še dolgo poleg novih cvetov.

Kot sveže sadje se limeta ne uživa, pač pa se uspešno uporablja v kuhinji namesto limone. Limete so bolj sočne in finejšega okusa kot limone. Velikokrat se uporabljajo pri pripravi koktajlov.

Izdelek je na zalogi!

Izberite:

Cena:
36,80 € 29,40 €

Lastnosti

Lega:sončna Velikost plodov:drobni
Prezimna:ne Prodajna višina:120-150 cm
Čas obiranja:konec oktobra Teža rastline:5 kg
Čas cvetenja:pomlad-poletje Barva plodov:zelena
Meso:zeleno Okus:kiselkast
Obrezovanje:ne Samooplodna:da
Oblika rasti:drevesna

Navodila za sajenje

Sajenje agrumov
Sadika v loncu (3-4 letna) - 36.80 € / 29.40 €