0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €

Mandelj Ferragnes

Mandelj je seme mandljevca. Botanično gledano mandelj ni seme oz. sadež, pač pa je koščičast plod. Mandljevec je značilen za rodovitni polmesec, Iran, raste od severozahodne Saudske Arabije do severozahodne Jordanije, Izraela, Libanona, zahodne Sirije in južne Turčije. Je majhno listnato drevo, ki zraste od 4 do 10 metrov visoko in ima premer debla do 30 centimetrov. Listi so dolgi 1 cm in široki 1.2–4 cm ter imajo 2.5 cm dolg pecelj. Cvetovi so beli ali svetlo rožnati s premerom 3–5 cm s petimi cvetnimi listi. Cvetovi zrastejo sami ali v paru, še pred listi, zgodaj spomladi. Sadež je koščičast, 3.5–6 cm dolg, z nagubano lupino. Zunanja lupina je sivo-zelena kosmata prevleka oz. lupina, ki vsebuje trdo skorjo in užitno seme. Po navadi je prisotno samo eno seme, vendar pa se lahko zgodi, da sta celo dva. Sadeži mandljevca so zreli jeseni, 7-8 mesecev po cvetenju. Izplen jedrc je približno 40%. Jedrca vsebujejo velik delež olja, vitamine B1, B2, kalcij, magnezij in železo. Čeprav se mandlji pogosto jedo sami oz. pečeni, jih uporabljajo tudi v nekaterih jedeh. Skupaj še z drugimi oreščki se uporabljajo za posipavanje desertov, po navadi za sladoledne jedi s sadjem. Uporablja se tudi pri izdelavi baklav. Obstaja tudi mandljevo maslo, ki je podobno kikirikijevemu maslu, vendar ne predstavlja problemov ljudem z alergijo na kikiriki in ima manj slan okus. Ponekod jedo tudi mlad sadež mandlja, ko je še vedno zelen in nima oblikovane trdne lupine. V takšni obliki je na voljo le od sredine aprila do sredine junija. Sladki mandelj ne vsebuje skoraj nič ogljikovih hidratov in ga lahko zdrobimo v moko, ki jo uporabimo za torte in piškote za diete z majhno vrednostjo ogljikovih hidratov in paciente, ki trpijo za sladkorno boleznijo. Mandljeva moka je brez glutena in je zato popularna sestavina pri kuhanju jedi za ljudi, ki so občutljivi na gluten, imajo alergije na škrob ali trebušne bolezni. Mandlji so lahko procesirani tudi v nadomestek za mleko - mandljevo mleko, ki je primerno za ljudi, ki so alergični na laktozo, vegetarijance, itd. Velikokrat se mandelj uporablja za proizvodnjo mandljevega olja in mandljevega sirupa. Sladko mandljevo olje pridobivamo iz posušenih semen mandljevca. To olje tradicionalno uporabljajo maserji, da namažejo kožo med masažo, saj je znan kot učinkovito pomirjevalo. Mandljevo olje se uporablja tudi za ohranjanje lesa pri nekaterih lesenih instrumentih.

Vrsta: Sadika v loncu (2-3 letna)
Razpoložljivost:
Na zalogi
Spletna cena:
24,99 €

Lastnosti

Končna višina: 5-8 m
Lega: sončna/polsončna
Velikost plodov: srednje debeli
Prezimna: da
Prodajna višina: 150-180 cm
Čas obiranja: sredina septembra
Teža rastline: 4 kg
Čas cvetenja: pozno
Gnojenje: na 3 leta
Samooplodna: ne (oprašuje ga Ferraduel, Ferrastar, Tuono..)
Oblika rasti: drevesna

Navodila za sajenje

  • Navodilo za Sajenje mandlja si lahko ogledate tukaj