0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €

Sajenje Paulownije / Pavlonije

NAVODILO ZA SAJENJE SADIKE PAULOWNIJE

 

Izkopljemo jamo globine min. 60 cm in širine min. 40 cm. Razrahljano zemljo pomešamo z 100g umetnega gnojila NPK 15-15-15, ter jo vrnemo nazaj v izkopano luknjo. Naredimo vdolbino v velikosti lončka, sadiko vstavimo in jo zagrnemo, ter zalijemo z cca 5 litrov vode.

 

V naslednjih 3-4 tednih skrbimo, da ima sadika dovolj vode.

 

Po 2 tednih lahko vodo obogatimo z dodajanjem umetnega gnojila, (na 1000 litrov vode dodamo 1-1.5 kg umetnega gnojila in sicer v razmerju 50% KAN in 50% NPK 15-15-15).

 

Do konca julija je zaželeno, da se sadika Paulownije zaliva s takšno mešanico vode in gnojila, da se vzpodbudi rast in razvoj sadike. Nato pa po potrebi in odvisno od vremenskih razmer, lahko nadaljujemo z zalivanjem sadike z čisto vodo ali deževnico. V primeru, da smo sadiko pretirano zalivali, bodo listi sadike porumeneli, zato odsvetujemo zalivanje nekaj časa, dokler se zemlja delno ne posuši.

 

Nekaj tednov po sajenju zraste več poganjkov, od katerih najmočnejšega pustimo, ostale pa odstranimo-odtrgamo. Ko rastlina zraste 1-1.5 metra visoko, ob listih zrastejo tudi zalistki, ki jih odstranjujemo, ko so veliki 5-7 cm. Liste Paulownije ne trgamo, ker jeseni odpadejo sami. Prvo leto po sajenju se formirajo korenine in steblo, nato pa v naslednjem letu marca, lahko izvajamo čepiranje sadike in sicer tako, da steblo sadike odrežemo na 5 cm od tal, kar rastlini omogoči, da se koreninski sistem močneje razvije, da je močnejša in bolj odporna.

 

Ob začetku vegetacije začnejo poganjati novi poganjki iz čepirane sadike, katere pustimo, da zrastejo cca 20cm, nato pa pustimo največji in najmočnejši poganjek rasti, ostale pa odtrgamo in s tem rastlini omogočimo kvaliteten in dober- močan razvoj enega poganjka. V istem letu odstranjujemo tudi zalistnike, ki jih lahko odlagamo direktno ob steblu sadike.

 

 

ZAŠČITA SADIK

 

V primeru glivičnih bolezni-pegavosti, priporočamo tretiranje- škropljenje sadike s fungicidi na bazi bakra, v primeru listnih uši pa s insekticidi.

 

Želimo vam uspešno sajenje in vzgojo vašega hitrorastočega drevesa.