Pomembno obvestilo:
Zaradi velikega navala naročil in zagotavljanja rokov dostave je dnevni nakup omejen na maksimalno število naročil, ki jih lahko obdelamo v enem dnevu. Ko bo limit dosežen bojo naročila za ta dan blokirana. Naročila se sprostijo naslednji koledarski dan. Dostavni rok je 5 do 10 delovnih dni. En dan pred dostavo dobite sms obvestilo o dostavi. Hvala za razumevanje.
Facebook Prijava na e-novice Kontakt
Odjava
Prišlo je do napake.

sadika sadika

Pritlikavi Mandelj

Natisni
Pritlikavi Mandelj

Opis:

Pritlikavo sadje je zelo atraktivno, ne samo zaradi svojega izgleda, ampak zaradi živobarvnega cvetja in obiranja plodov v poznih poletnih mesecih. Sadike so vzgojene tako, da dolgo časa dobro uspevajo v večjih loncih, saj zaradi manjših korenin ne potrebujejo preveč prostora. Prav zaradi tega lahko pritlikavo sadje zelo dobro uspeva tudi na balkonih, terasah in vrtovih z malo prostora. Mandelj je seme mandljevca. Botanično gledano mandelj ni seme oz. sadež, pač pa je koščičast plod. Mandljevec je značilen za Iran, raste od severozahodne Saudske Arabije do severozahodne Jordanije, Izraela, Libanona, zahodne Sirije in južne Turčije. Je majhno listnato drevo, ki zraste od 4 do 10 metrov visoko. Cvetovi so beli ali svetlo rožnati s premerom 3–5 cm s petimi cvetnimi listi. Sadež je koščičast, 3.5–6 cm dolg, z nagubano lupino. Zunanja lupina je sivo-zelena kosmata prevleka oz. lupina, ki vsebuje trdo skorjo in užitno seme. Po navadi je prisotno samo eno seme, vendar pa se lahko zgodi, da sta celo dva. Sadeži mandljevca so zreli jeseni, 7-8 mesecev po cvetenju. Izplen jedrc je približno 40%. Jedrca vsebujejo velik delež olja, vitamine B1, B2, kalcij, magnezij in železo. Čeprav se mandlji pogosto jedo sami oz. pečeni, jih uporabljajo tudi v nekaterih jedeh. Skupaj še z drugimi oreščki se uporabljajo za posipavanje desertov, po navadi za sladoledne jedi s sadjem. Uporablja se tudi pri izdelavi baklav. Obstaja tudi mandljevo maslo, ki je podobno kikirikijevemu maslu, vendar ne predstavlja problemov ljudem z alergijo na kikiriki in ima manj slan okus. Ponekod jedo tudi mlad sadež mandlja, ko je še vedno zelen in nima oblikovane trdne lupine. V takšni obliki je na voljo le od sredine aprila do sredine junija. Sladki mandelj ne vsebuje skoraj nič ogljikovih hidratov in ga lahko zdrobimo v moko, ki jo uporabimo za torte in piškote za diete z majhno vrednostjo ogljikovih hidratov in paciente, ki trpijo za sladkorno boleznijo. Mandljeva moka je brez glutena in je zato popularna sestavina pri kuhanju jedi za ljudi, ki so občutljivi na gluten, imajo alergije na škrob ali trebušne bolezni. Mandlji so lahko procesirani tudi v nadomestek za mleko - mandljevo mleko, ki je primerno za ljudi, ki so alergični na laktozo, vegetarijance, itd. Velikokrat se mandelj uporablja za proizvodnjo mandljevega olja in mandljevega sirupa. Sladko mandljevo olje pridobivamo iz posušenih semen mandljevca. To olje tradicionalno uporabljajo maserji, da namažejo kožo med masažo, saj je znan kot učinkovito pomirjevalo. Mandljevo olje se uporablja tudi za ohranjanje lesa pri nekaterih lesenih instrumentih.

Izberite:

Cena:
25,80 €

Lastnosti

Končna višina:do 150 cm Lega:sončna/polsončna
Velikost plodov:debeli Prezimna:da
Prodajna višina:100-150 cm Čas obiranja:začetek septembra
Teža rastline:8 kg Čas cvetenja:srednje pozno
Gre od koščice: Gnojenje:na 3 leta
Obrezovanje: Samooplodna:da
Oblika rasti:drevesna

Navodila za sajenje

Sajenje pritlikave hruške
Izdelek je na zalogi!
Sadika v loncu (2-3 letna) - 25.80 €