0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €

Dišavnica Peteršilj navadni

Peteršilj (Petroselinum crispum) prihaja iz južne Evrope. Ima prijeten vonj in značilen, sladkost okus. Poznamo pernati vrtni peteršilj in manjši kodrasti peteršilj, ki je primeren za garniranje. Sesekljani listi pernatega peteršilja se primerni za skoraj vsako slano jed. Korenino uporabljamo kot jušno zelenjavo. S peteršiljem začinjamo ribe, meso, zelenjavne jedi, juhe, omake in prelive za solate. Peteršilj se dobro ujema z drobnjakom, pehtranom in timijanom. Odlično se ujema s česnom in čebulo. Lahko ga gojimo tudi v stanovanju, v cvetličnem lončku. Dobro se obnese tudi posušen peteršilj.

Poznamo več imenitnih vrst peteršilja. Vse vsebujejo veliko vitaminov, rudnin in antiseptičnega klorofila, zaradi česar so tudi blagodejna in ne le atraktivna zelišča za garniranje številnih jedi. Listi so fino narezljani, skodrani z nazobčanimi robovi, svetlo zelene barve in svežega okusa; vsebujejo veliko vitaminov A in B, železovih soli, magnezija, kalcija in klorofila. Steblo je čvrsto, brazdasto, polkrožno in ima močnejši okus kot listi. Glavna korenina je tanka, rumeno rjava, iz nje rastejo kot las tanke koreninice, daje pa najizrazitejši okus po peteršilju. Ustreza mu zelo sončna ali nekoliko senčna lega ter rodovitna, vlažna in globoko prekopana prst.

Vrsta: 1 sadika v lončku Q9 - Q10
Razpoložljivost:
Na zalogi
Spletna cena:
2,19 €

Lastnosti

Zemlja: rodovitna, vlažna
Lega: sončna
Velikost: Q10-12
Velikost lončka: Q10-12
Teža rastline: 0.3