Facebook Prijava na e-novice Kontakt
Odjava
Prišlo je do napake.

sadika sadika

Dišavnica Vinska rutica - ODGANJA VOLUHARJA IN MRČES

Natisni
Dišavnica Vinska rutica - ODGANJA VOLUHARJA IN MRČES

Opis:

Vinska rutica (Ruta graveolens) je zimzeleni polgrm z deljenimi sivozelenimi listi in zelenkasto-rumenimi cvetovi poleti. Vinska rutica je bila v ljudskem zdravilstvu ena najbolj uporabljenih zeli, danes pa ni več tako. Pa ne zato, ker bi bila neučinkovita, pač pa zato, ker je njen učinek premočan. Priporoča se uporaba gotovih pripravkov, če si čaj pripravimo sami, pa je potrebna previdnost.

Dandanes priporočajo uporabo vinske rutice le po predhodnem posvetu z zdravnikom. Brez posveta pa jo lahko uporabimo za preganjanje nadležnega mrčesa iz stanovanja. Pri nabiranju uporabimo rokavice, saj lahko rastlinica povzroča kožna vnetja. Z listi pikantnega okusa odišavljamo solate, omake in mehke sire.

Vinska rutica spazmolitično deluje predvsem na prebavne organe in maternico, kjer pospešuje prekrvitev in izboljša prebavo in menstruacijo. Vpliva na krvni obtok, predvsem na pritisk krvi v glavi, in tako blaži glavobol. Flavonoidi izboljšajo odpornost kapilarnih žil in preprečujejo zbiranje vode v telesu. V Južni Ameriki z obsežnimi farmakološkimi raziskavami poskušajo potrditi njeno učinkovitost pri multipli sklerozi in kot rastlinski kontraceptiv ter tako znanstveno utemeljiti njeno uporabo v ljudskem zdravilstvu. Vinska rutica vpliva neposredno na gladko mišičje maternice, zato je nikoli ne uporabljamo v nosečnosti.

Izdelka ni na zalogi!

Izberite:

Cena:
2,99 € 1,59 €

Lastnosti

Velikost:Q10 Velikost lončka:Q10-12
Teža rastline:0.3 Barva cvetov:zelenkasto-rumena
Sadika v loncu Q10 - 2.99 € / 1.59 €