0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €

Dišavnica Pelin/absint

Pelin (Artemisia absinthium) je 60 do 120 cm visoka rastlina, z aromatičnim vonjem in zelo grenkim okusom. Zdravilno učinkujejo listi in rumeno cvetoči poganjki, ki jih nabiramo ob koncu cvetenja, od sredine poletja do zgodnje jeseni.

Pravi pelin se uporablja za zdravljenje številnih obolenj. Dokazano zdravi slab apetit, slabo prebavo in težave z jetri ter žolčem. Pelin vsebuje grenko snov absintin in eterično olje s tujonom. Poleg tega, da je holagog in digestiv ima tudi antimikroben učinek, saj zavira rast nekaterih bakterij, zaradi grenkega absintina pa se v želodcu refleksno poveča izločanje kisline.

Pelina zaradi tujona ne smemo uporabljati v prevelikih količinah in v daljšem časovnem obdobju, ker lahko povzroča bruhanje, trebušne krče, glavobol, omotičnost in motnje centralnega živčnega sistema. Prav tako se uporaba odsvetuje nosečnicam in doječim materam. Pelin je ena izmed sestavin alkoholne pijače Absinth, zelenega grenkega likerja z okusom po janežu in z veliko vsebnostjo alkohola. Proizvodnja te pijače je danes v mnogih državah prepovedana.

Vrsta: 1 sadika v lončku Q9 - Q10
Razpoložljivost:
Na zalogi
Spletna cena:
2,19 €

Lastnosti

Končna višina: 60 - 120 cm
Velikost: Q10-12
Velikost lončka: Q10-12
Teža rastline: 0.3
Barva cvetov: rumena