0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 200 €

Dišavnica Rožmarin

Rožmarin (Rosmarinus officinalis) je zimzeleni sredozemski grm, ki zraste do 1 meter visoko. Njegove iglaste lističe in vršičke uporabljamo kot kuhinjsko zelišče. Lističi so na zgornji strani zeleni in gladki, na spodnji strani pa imajo dlačice in žleze z eteričnimi olji. Rožmarin je nekoliko grenkega, trpkega in aromatičnega okusa, ki spominja na smolo, vonj pa je izrazit in zelo prijeten.

Če ga želimo posaditi na domači vrt, nam bo spomladi ali jeseni najlažje uspelo z 20 do 30 centimetri dolgimi potaknjenci. Rožmarin je nezahtevna rastlina, ki dobro prenese tudi poletne suše. Marca ali aprila porežemo odmrle veje, rožmarin pa tudi poljubno oblikujemo. Uspešno ga lahko gojimo v cvetličnem lončku na okenski polici v domači kuhinji. Spomladi lonček preselimo na balkon ali na zunanjo stran okna, jeseni pa ga znova preselimo v notranjost.

Shranjujemo posušenega, odlično se ohrani v (olivnem) olju, sveže vejice ali vršičke pa lahko tudi zamrznemo. Jedem dodajamo sveže vejice ali vršičke, pogosto pa ga tudi sesekljamo. Posušenega pred dodajanjem zmanemo med prsti. Z rožmarinom začinjamo svinjino, ovčetino in divjačino, (ribje) juhe in omake, klobase in salame, paradižnikove jedi (npr. juhe, omake, prikuhe), jedi z bučkami, jajčevci, stročjim fižolom, beluši in gobami. Rožmarin dodajamo kvasi za divjačino ter marinadi za ribe, (pečeno) jagnjetino, govedino, pečen svinjski hrbet (skupaj s poprom, česnom in timijanom), perutnino in domačega zajca. Marinada je lahko tudi povsem preprosta, le iz olja in rožmarina. Vršičke rožmarina pred pečenjem potisnemo v trebušno votlino jagenjčka, kunca ali perutnine. Sredozemske kuhinje si brez rožmarina ne moremo niti predstavljati. Z rožmarinovo vejico, ki jo pomakamo v (olivno) olje pogosto mažemo ribe in meso med pečenjem na žaru. Ko pečemo kruh, potisnemo v pečico vejico rožmarina. Rožmarin najbolje kombiniramo s timijanom, zelo dobro pa tudi s česnom, peteršiljem in žafranom. Jedem ga dodajamo na začetku kuhanja. Sodi med izrazito aromatična zelišča, zato ga uporabljamo varčno.

Izberite variacijo izdelka:

Razpoložljivost:
Na zalogi
Spletna cena:
od 3,99 €

Lastnosti

Končna višina: do 100 cm
Velikost: Q14
Velikost lončka: Q14
Teža rastline: 0.5