Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaŠetraj (Satureja montana) je gosta, močno razvejana, zelo aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 40 cm visoko. Ozki in podolgovati temno zeleni lističi so s spodnje strani dlakavi. V zalistju zgornjih stebelnih listov se razvijejo modro-beli cvetovi. Sveže liste trgamo kadarkoli, za sušenje in zamrzovanje pa takrat, ko začne oblikovati cvetne popke. Za šetraj je poleg močnega vonja značilen tudi nekoliko oster in pekoč okus. Za začinjanje uporabljamo nadzemne dele rastline. Šetraj izhaja iz dežel vzhodnega Sredozemlja in srednjega Vzhoda.
Šetraj je začimba za stročji fižol, fižolove, grahove in druge zelenjavne jedi ter ovčetino. Z grozdnim sokom pripravljamo šetrajev žele. Primeren je tudi kot dodatek teže prebavljivim mastnim mesnim jedem, ribam (predvsem postrvim) in nekaterim klobasam. Skupaj z jedjo ga kuhamo le kratek čas.
Poparek cvetnih vršičkov spodbuja tek, lajša prebavo in odpravlja vetrove.
Končna višina: | do 40 cm | |
Velikost: | Q10-12 | |
Velikost lončka: | Q10-12 | |
Teža rastline: | 0.3 | |
Barva cvetov: | modro-bela |