Facebook Prijava na e-novice Kontakt
Odjava
Prišlo je do napake.

sadika sadika

Dišavnica Timijan

Natisni
Dišavnica Timijan

Opis:

Timijan (Thymus vulgaris) je trajen pol grmiček, ki zraste do 50 cm visoko. Listi so majhni, sivozeleni in ob robovih zavihani. V zalistju poženejo rožnati cvetovi. V Sloveniji gojijo timijan po vrtovih tudi kot začimbno rastlino. Sadimo ga lahko kot obrobo za grede, med tlakovce in posode. Njegove številne podvrste divje rastejo v Sredozemlju, pri nas pa po Krasu, saj ima rad suha, sončna rastišča. Timijan prijetno diši po kafri, saj njegovi cvetovi in listi vsebujejo veliko eteričnega olja.

Nabiramo celo zelišče, preden se popolnoma razcveti. Po prvem rezu maja ali junija cveti še enkrat septembra, ko ga lahko ponovno režemo. Količina eteričnega olja je odvisna od sestave tal in podnebnih razmer. Timijan je že prastara zdravilna rastlina. Njegovo razkuževalno moč so poznali že Egipčani, ki so ga uporabljali za balzamiranje mrtvih. Grki so ga kot dišavnico dodajali pijačam in sirom, Rimljani pa so zelo cenili njegov zdravilni učinek. Benediktinski menihi so ga v zgodnjem srednjem veku prinesli iz Sredozemlja v srednjo Evropo. Kot zdravilna rastlina je timijan pri nas v ljudskem zdravilstvu manj znan in cenjen kot njegov divje rastoči sorodnik poljska materina dušica, čeprav je zdravilni učinek posebno pri kašlju močnejši.

Aromatične liste dodajamo dišavnim šopkom, nadevom, omakam, juham in mesnim jedem. Poparek pijemo kot čaj za boljšo prebavo in premagovanje mačka, oslajen z medom pomaga pri krčevitem kašlju, prehladih in vnetju grla. Pomembno je, da z uporabo ne pretiravamo. Zelo previdni moramo biti, ko ga uporabljamo pri dojenčkih in majhnih otrocih. Pripravkov s timijanovim oljem ali timolom jim nikoli ne smemo nanašati na obraz ali pod nos. Previdnost je potrebna tudi pri vtiranju v kožo na prsih ali hrbtu. Dolgotrajna uporaba zobnih past ali ustne vode s timolom lahko povzroči alergijske reakcije, zato jih je treba občasno zamenjati. Bolniki z obolenjem ščitnice so občutljivi za timol. Timijanove kopeli ne povzročajo nobenih neželenih učinkov, vsekakor pa niso primerne pri kožnih obolenjih ali večjih poškodbah kože, pri hudih vročičnih in infekcijskih boleznih, pri visokem krvnem tlaku in srčnem popuščanju.

Izdelek je na zalogi!

Izberite:

Cena:
1,99 € 1,59 €

Lastnosti

Končna višina:do 50 cm Velikost:Q10-12
Velikost lončka:Q10-12 Teža rastline:0.3
Barva cvetov:rožnata
1 sadika v lončku Q10 - 1.99 € / 1.59 €
1 sadika v lončku Q18 - 6.99 € / 6.00 €